טבע קסטל

טבע קסטל

מתמחה ב: דיקור סיני, הומאופתיה קלאסית, רפואת צמחים קלינית, נטורופתיה, אירוודה, אבנים חמות, אירידולוגיה, אקופרסורה, ארומתרפיה, דיקור יפני, דיקור קוראני, הומו טוקסיקולוגיה, הידרותרפיה, הילינג, טווינה, יוגה, סוג'וק, סו טאי, עיסוי הוליסטי, עיסוי משולב, עיסוי נשים בהריון, עיסוי צרפתי, עיסוי רפואי, עיסוי רקמות עמוק, עיסוי שוודי, עיסוי תאילנדי, עיסוי תינוקות, פרחי באך, שיטת ג'הארה, צמחי מרפא סיניים, רפלקסולוגיה, שונישין, שיאצו, רייקי, תזונה סינית

מהי שיטת ZONE?

דיאטת ה-ZONE התפרסמה בעולם לאחר שג´ניפר אניסטון, ג´ניפר לופז, שרה ג´סיקה פרקר, ג´נט ג´קסון וסידני קרופורד הציגו גוף חטוב והעניקו את הקרדיט בכתבות וראיונות לשיטת zone והעידו שזה שינה את חייהן. בין מעריצי השיטה גם הנשיא לשעבר קלינטון וספורטאים מובילים בארה'ב.

בניגוד לדיאטות פופולאריות אחרות, שיטת ה- ZONE נולדה כתוצאה ממחקרים מדעיים על השפעת ההורמונים על הגוף. ד'ר בארי סירס, חוקר בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בוסטון, שם לעצמו כמטרה למנוע מחלות לב וכלי דם בציבור האמריקאי ותוך כדי מחקר פיתח את אחת משיטות ההרזיה המצליחות בעולם.

סירס היה בין הראשונים שהתייחסו לאוכל כאל תרופה היכולה להטיב או לגרום לנזק לגוף. הוא פרסם את הספר 'ENTER THE ZONE', 2 מיליון עותקים ותרגום ל-22 שפות הביאו אותה להיות שיטת התזונה המוערכת ביותר ע'י אירגוני הבריאות בעולם. ד'ר סירס מחזיק ב- 13 פטנטים בנושא תזונה דיאטה ומניעת מחלות וכתב מאז עוד 8 ספרים שהפכו מיד לרבי מכר.

שיטת ה - ZONE – השיטה מדברת על דרך חיים המסייעת לגוף לחיות חיים ארוכים וטובים. ה'איזון' מביא אנרגיית גוף גבוהה, הרזיה והגעה למשקל האידיאלי ונפנוף לשלום לתחושת הרעב המלווה דיאטות שונות. תחושת הרעב נעלמת, אבל, וחשוב מכל, הגוף מקבל את הערכים התזונתיים החיוניים לו לבריאות ארוכת טווח, וכך הגוף אינו מגיע לצמב של חסרים תזונתיים שנוצרים בעקבות דיאטות .

עיקרון האיזון- הבסיס העיקרי בשיטה הוא איזון מושלם בין אבות המזון בכל ארוחה. איזון נכון של פחמימות, חלבונים ושומנים משפיע על האיזון ההורמונלי ולמעשה הופך את המזון שנאכל בכל ארוחה לגלולת הרזיה.



עקרונות השיטה:

האיזון הנכון בכל ארוחה הוא:

40% פחמימות 30% חלבונים ו- 30% שומנים

מוכנים? 1,2,3 – זון!

שלב 1 – מתחילים עם החלבון.

כל ארוחת זון מתחילה במנת חלבון דלת שומן, שמהווה 1/3 מכלל הארוחה.

יש לכך מספר סיבות:

ראשית, הגוף זקוק לאספקת חלבון מתמדת, במקום החלבון שגופנו מאבד מדי יום. ללא אספקת החלבון, השרירים בגוף מידללים ומערכת החיסון נפגמת .

שנית, החלבון מעורר את הפרשת הגלוקגון בגוף. ללא חלבון, לא יופרש גלוקגון, ורמת הסוכר בגוף תרד, דבר שיגרום לתחושת רעב מהר מאוד לאחר הארוחה.



בנוסף, מאחר ופעולת הגלוקגון הפוכה לפעולת האינסולין, הפרשת גלוקגון בעקבות אכילת חלבון מורידה את רמת האינסולין בגוף. כזכור, אינסולין אחראי לייצור שומן בתאי השומן והשריר, ולכן הירידה בהפרשת האינסולין מורידה את כמות ייצור השומן בגוף.

טעות נפוצה הקשורה בדיאטת הזון מניחה שההמלצה לחלבון היא המלצה לחלבון מן החי, אך אין זה נכון.

ניתן לצרוך חלבונים ממקורות שונים. למעשה, צריכת חלבונים על בסיס סויה היא בעצם האלטרנטיבה המנצחת והבריאה יותר.



מזונות חלבון מומלצים:

טופו ותחליפי בשר המבוססים על סויה.

בשר עוף ללא העור.

בשר הודו.

דגים.

נתחי בשר רזה.

מוצרי חלב דיאטטיים.

חלבון ביצה.



שלב 2 – אזנו את הארוחה עם פחמימות.

הפחמימות מהוות 2/3 מכלל הארוחה.

מרבית האנשים טועים לחשוב שפחמימות הן פסטה, לחם ומתוקים, בשעה שהמושג פחמימות כולל בתוכו גם פירות וירקות.

לא כל הפחמימות זהות ביכולתן לעורר הפרשת אינסולין בגוף. חלק מהפחמימות הן פחמימות "טובות", בעלות יכולת נמוכה לעורר הפרשת אינסולין, וחלקן פחמימות "רעות", בעלות יכולת גבוהה של הפרשת אינסולין בגוף.

הגדרת הפחמימות הטובות והרעות מבוססת על עקרון המדד הגליקמי.



מדד גליקמי הוא מערכת דירוג למזונות הכוללים פחמימות לפי השפעתן על רמת הסוכר בדם. מזונות בעלי מדד גליקמי גבוה מעודדים הפרשת אינסולין לעומת מזונות בעלי מדד גליקמי נמוך. הם גם תורמים לתחושת השובע ושומרים עליה לאורך זמן.

מאחר ושם המשחק הוא שליטה בהפרשת האינסולין, כמובן שנעדיף פחמימות טובות (בעלות מדד גליקמי נמוך) על פני פחמימות רעות (בעלות מדד גליקמי גבוה).



מקורות לפחמימות טובות:

רוב הירקות, למעט תירס.

רוב הפירות, למעט בננות, אבטיח וצימוקים.

דגנים מסויימים – שיבולת שועל ושעורה.

פחמימות רעות (להתרחק מהן…).

דגנים ועמילנים (פסטה, לחם, מוצרי מאפה, דגני בוקר, תפו"א וכדומה).

בננות, אבטיח, צימוקים.

תירס.

ממתקים וסוכרים.

*הרשימה היא רשימה כללית המומלצת ע"י מחבר דיאטת הזון.



שלב 3 – הוסיפו שומן

לאחר שהארוחה אוזנה עם חלבונים דלי שומן ופחמימות טובות, נותר דבר אחד כדי שהארוחה תהפוך לארוחת זון- שומן. זכרו – שומן נדרש לגוף לתפקודיו השונים. כמו בפחמימות, גם השומנים השונים אינם זהים בערכם.השומנים הטובים מקורם בשומן בלתי רווי, ושומנים שמקורם בשרשרת אומגה 3. השומנים הרעים מקורם בשומן רווי, שומן טראנס וחומצות שומן.



שומנים טובים:

שמן זית.

שקדים.

אבוקדו.

שמן דגים.

שומנים רעים (להמנע…).

בשר אדום.

חלמון ביצים.

איברי בשר פנימיים.

מזון מעובד.





בניית תפריט מאוזן

תפריט מאוזן יכלול בין 5-6 ארוחות ביום שכל אחת מהן שומרת על היחס המדויק בין פחמימות חלבונים ושומנים.

שיטת ה-ZONE ממליצה לאכול 5-6 ארוחות קטנות ביום, ובכל מקרה לא להגיע למצב שבו לא אכלתם יותר מ-5 שעות רצופות. מומלץ ביותר לאכול כל 3 שעות.

האיזון גורם לתחושת שובע ומונע התפתות למזונות לא בריאים וכמובן מאיץ את פירוק השומן בגוף.

חטיפי ZONE PERFECT מתאימים באופן מושלם לשיטה ולכן הם חטיפי האנרגיה הנמכרים ביותר בארה'ב.

החטיפים משמשים כארוחות ביניים בין הבוקר לצהריים ובין הצהריים לערב ומספקים הפסקה טעימה, בריאה ומשביעה בין הארוחות.



תפריט לדוגמא

ארוחת בוקר:

· 2 פרוסות לחם קל עם גבינה

· יוגורט טבעי גדול עם 2 כפות של בראן-פלקס

· חביתה + 1/4 קוטג’ + 2 פרוסות לחם קל + עגבנייה ומלפפון

ארוחת ביניים:

1/2 ( חטיף שלם לגברים, חצי חטיף לנשים ) ZONE PERFECT

ארוחת צהריים:

מנת בשר: סטייק עוף או 2 שיפודים או פילה דג או שווארמה

+ סלט ירקות או כוס מרק ירקות +

4 כפות תוספת: פסטה / אורז / קוסקוס / 1/2 / פיתה / פרוסת לחם

ארוחת ביניים:

1/2 ( חטיף שלם לגברים, חצי חטיף לנשים ) ZONE PERFECT

ארוחת ערב:

1/4פשטידת ירקות וגבינה + סלט ירקות

פיצה טורטייה + סלט יווני

אומלט + סלט + גבינה + 2 פרוסות לחם קל

תפוח אדמה מוקרם עם גבינות 5% שומן

מאפה פסטה וגבינות

ארוחת לילה:

ספל אדממה

מעדן 0% בטעמים

מאת: הגר שפר, ד'ר לנטורופתיה ומומחית לתזונה אשר פיתחה את שיטת ה - eatgood.

חזרה לעמוד מאמרים