יניב גולדשטיין   N.D.  R.Na

יניב גולדשטיין N.D. R.Na

מתמחה ב: רפואת צמחים קלינית, נטורופתיה, טווינה, תזונה טבעית

"כורכום" - פצצת אנטיביוטיקה צהובה!

על נפלאותיו של הכורכום המפורסם



צהוב הוא לא רק צבע, צהוב הוא פיטוכימיקל המאפיין את צבעם הצהוב של הרבה מן הפירות והירקות השונים. זהו פוליפנול המצוי בקליפתם של הפלפל הצהוב, השזיף הצהוב, תפוח זהוב, בננה וכן שאר בעלי הקליפות בעלות מרקם צהוב. בטבע קיים מגוון עשיר של צמחי מרפא ותת משפחה שלהם המכונה עשבי התיבול. אחד מן המפורסמים בעשבי התיבול הינו הכורכום בעל הצבע הצהוב החזק המאפיין אותו.
רבים מכירים תבלין זה בטעמו החזק והמריר ובצבעו המכתים כל מה שעובר בדרכו אך לעשב תבלין זה בעל המרקם הצהוב משמעויות רפואיות רבות וככל שיהיה אורגני ולא מתועש כך יהיה בעל אכויות תרפויטיות משובחות.
"כורכומה ארוכה" בשמו האמיתי, הוא צמח רב שנתי ממשפחת הזנגביליים הגדל על פני שטחים נרחבים בהודו, סין אינדונזיה ושאר הארצות הטרופיות האחרות. שימוש הכורכום כתבלין נפוץ במזון ונותן לו צבע וטעם מיוחד וכן מצוי כחלק מתערובות תבלינים כמו אבקת הקארי, ממרחי חרדל ועמבה. התעשייה אף מנצלת את צבעו הצהוב כצבע מאכל טבעי במזונות מתועשים רבים. ברפואה ההודית והסינית נעשה בצמח הכורכום שימוש רפואי- הוא משמש כרכיב אנטי דלקתי, וכן בטיפול במצבים שונים הכוללים צהבת, גזים, כאבי בטן, הפרעות וסת, שתן דמי, שטפי דם, סחרחורת, כאבי שיניים, חבלות, תולעי מעיים, אסתמה, כאבים בחזה, אבנים בדרכי שתן, בעיות כבד ועקיצות חרקים. מאין תרופת כל שכזו, וכן היא קיימת כמעט בכל צלחת ובכל בית.
החלק שמשתמשים בו בצמח הכורכום הוא קנה השורש המכיל כ-5% כורכומינואידים אשר מקנים לו את צבעו האופייני. כורכומין בעל הצבע הצהוב החזק הוא הרכיב הפעיל העיקרי המשמש בעיקר כנוגד חמצון, נוגד דלקת, נוגד סרטן, נוגד חיידקים, משפר תפקודי כבד, משפר תפקוד עיכולי, תומך במערכת הקרדיו ואסקולרית, סופח גזים, נוגד קרישה, מעודד ייצור מיצי מרה, נוגד כיבים במערכת העיכול (אולקוס) נוגד שלשול, נוגד כאבי וסת ותומך בטיפול בבעיות עור.
כיום לאחר מחקרים רבים שנעשו בשנים האחרונות והראו את תכונותיו המיוחדות ניתן למצוא בבתי מרקחת רבים ובתי טבע סוגים רבים של כמוסות על בסיס צמח תבלין הכורכום הביתי.
תכונותיו העיקריות:
נוגד חימצון- מחקר הראה שאנשים בריאים שצרכו 200 מג' תמצית כורכום ביום חלה אצלם ירידה בחמצון השומנים בדם. פעילות נוגדת חמצון זו מיוחסת לפוליפנולים המצויים בכורכום (הצבע הצהוב) ומהווה גורם נוגד טרשת עורקים המפחית סיכון למחלת לב וכלי דם.
אנטי דלקתי- מחקר הראה כי לכורכומין פעילות אנטי דלקתית בבני אדם. ניסויים שבדקו רכיבים מבודדים המצויים בכורכום והשפעתם כנוגדי דלקת הראו שכורכומין עיכב את האנזים "ציקלואוקסיגנאז" הקשור להתהוות תהליכים דלקתיים וסרטניים.
אנטי סרטני- צריכת כורכום מעכבת באופן משמעותי את התפתחות סרטן המעי הגס והסרטן בכלל. פעילות אנטי סרטנית זו נובעת מסגולותיו נוגדות החמצון ונוגדות הדלקת של הכורכומין. נוגדי חמצון כדוגמת כורכומין לוכדים רדיקלים חופשיים ובכך מונעים פגיעה ב- DNA עקב חימצון. בנוסף הם פועלים באופן חלקי לפחות כמעכבי אנזימי איתות כדוגמת פרוטאין קינאז C (pkc) המשחק תפקיד משמעותי בהתהוות גידול gopalakrishna

אופן השימוש
צריכת כורכום דרך הפה מוגבל בספגתו במעי. צריכת כורכום במשולב עם מקור שומני מגבירה את ספיגתו במעי. עובדה זו מחזקת את השימוש המסורתי בצמח כתבלין במזון. שילוב במזון של כורכום ופלפל מגבירים את ספיגתו במעי.
כטיפול אנטי דלקתי מומלץ להשתמש ב- 200-400 מג' X 3 פעמים ביום. מינון זה שווה ערך ל- 12-24 גר' של אבקת כורכום המשמשת כתבלין (3-6 כפיות)
אין הגבלות מיוחדות לגבי שימוש מופרז בכורכום חוץ ממצבים של הריון והנקה שאז לא בוצעו מחקרים ספציפיים, אך השימוש בו כתבלין לא מוגבל בכלל. כמו כן אין להשתמש בצמח במקרה של חסימת דרכי מרה וכן במצבים בהם נוטלים מדללי דם כיוון שהוא בעצמו נוגד קרישה. לפני ניתוחים יש להפסיק להשתמש בו שבועיים קודם.
אבל שוב, השימוש בצמח כתבלין מותר בכל מצב!

לסיכום
נראה כי החשיבות של השימוש בצמח הכורכום מוכחת בהרבה מקרים, על-כן מומלץ ואף כדאי שיהיה בצלחת של כל בית ובית. השתמשו בכמות נדיבה בתבלין הכורכום במאכלים השונים. עדיף כמובן תבלין לא מתועש. במקרים יותר רציניים אף הפריזו בשימוש בו עד ל 20 גר' ביום לפחות. כי צהוב הוא לא רק צבע, צהוב זה כורכום וכורכום זה אנטיביוטיקה!



הכותב הוא יניב גולדשטיין נטורופת N.D. R.Na ומאמן כושר בכיר

חזרה לעמוד מאמרים