ניסים ירוקים

חזרה למגזין ◄
דוכן הירוקים בשוק יודע להפיק ממני חיוכים רחבים במיוחד... אני מאוהבת בם...קישוא, זוקיני, פלפלים ירוקים בהירים וכהים, עלי מנגולד, שמיר, כוסברה, פטרוזיליה, שורש...
 פורטל ברטיפול  |  13.12.2017
ניסים ירוקים
 
דוכן הירוקים בשוק יודע להפיק ממני חיוכים רחבים במיוחד... אני מאוהבת בם...קישוא, זוקיני, פלפלים ירוקים בהירים וכהים, עלי מנגולד, שמיר, כוסברה, פטרוזיליה, שורש סלרי או רק עלים וגבעולים (המכונה סלרי אמריקאי), חסות מסולסלות, אדומות או ירוקות, אייסברג או חסה ערבית פשוטה ומתפצפצת, תרד, בוק צ'וי, כרוב לבן, קייל, ברוקולי, אספרגוס, שעועית ירוקה, שעועית רחבה, אפונה סינית או לוביה של פעם בשנה, בצל ירוק ואבוקדו, פול ירוק וזמני כל כך, תימין, רוזמרין, גרגר הנחלים, נענע, שיבה, עשב לימון, כרוב ניצנים, ארטישוק אהובי הקסום, שומר אלופי, כרישה, עשב של חיטה ושעורה, תפוח עץ ירוק עסיסי וחמצמץ, בזיליקום, במיה, עלי חרדל, בייבי ועירית גם, אנדיב, מליסה, מרווה ואזוב, שום על עליו – שפעת הירוקים האלו מרנינים את ליבי 3>
 
אין סוף לשפע הנובע מהניסים הירוקים האלו, נוכל לומר עליהם מילים כלליות על משפחותיהם, על משפחות הוויטמינים והמינרלים המתאכלסות בחובם דרך קבע, מעבר לכל מה שאנחנו יודעים  משחר ילדתנו ולאורך חיינו על הוויטמינים של כך חשובים לגופנו, אפשר  גם להתבונן על פועלם של הירוקים (ירקות וירקות עליים) בסיועם הממשי לתהליכים המתרחשים בגופנו: קרישת דם למשל (אנשים נוטלי תרופות לדילול דם צריכים להשתמש במתינות <אם בכלל> בירקות ירוקים עליים בפרט).
אנשים הסובלים מעצירויות בכלל וכרוניות בפרט, ידעו לספר לכם על מעלליהם של ירקות ירוקים ועליים בפרט, או לחילופין אנשים הסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס ומנועים מלהכניס לתפריט שלהם ירקות כמו כרובים למיניהם או ברוקולי וכרובית (ירקות גויטרוגניים המתחרים על ספיגת יוד), או אנשים שעוברים תהליך ניקוי כבד - יודעים גם הם להניח אצבע ולהבין את עוצמתם של הקוסמים הללו.
 

חשוב לדעת שחסכים של ויטמינים נגרמים על פי רוב על רקע של אורחות חיים כשבראש ובראשונה עומדת התזונה כפרמטר ראשוני לחסכים תזונתיים המתבטאים בחסך ויטמינים בגוף. ככל שהתפריט מבוסס ג'אנק-פוד, תפריט פחממתי פשוט (קמח/סוכר לבן) הידוע כ-"זולל" ויטמינים כדי לפרק מזונות מסוג זה.
תפריטים שאינם עולים על 1000 קלוריות גורמים גם הם בתורם לחסכי ויטמינים.
 
סטרס הנקשר גם הוא לאורחות החיים בכלל ולחיים בתקופת המילניום – הקידמה בפרט:
משפחת ויטמיני B  יהיו הראשונים מצבי חסר בחיים ברמות סטרס גבוהות.
 
מצבי רוח משתנים בכלל ודכדוך עד דכאון בפרט "זוללים" גם הם ויטמינים.
 
צריכת אלכוהול, עישון, נטילת תרופות כרונית, הריון, הנקה, פעילות גופנית מאומצת, זקנה או כל פתולוגיה הגורמת לליקוי ברמת הספיגה בגוף או אפילו מחלות חולפות (צינון) גורמים כולם להתדלדלות מאגרי הוויטמינים בגוף. די אם אזכיר שלפני כל חורף, עולה קרנו של ויטמין C  שנקשר לאורך השנים האחרונות בפעילות וחיזור מערכת החיסון הנדרשת לנו לפני תחילתו של החורף.
 
 
הצבע
הירוק מגיע אל הירקות הירוקים בתהליך הפוטוסינתזה (הטמעה) המתבצע באופן טבעי באדיבות השמש. באמצעות הכלורופיל המצוי בצמחים, מתבצע תהליך הפוטוסינתזה בשילוב עם אור המגיע מהשמש.
 
כלורופיל בפני עצמו ידוע כחומר מטהר ומנקה את הגוף, משפר את ביצועי מערכת העיכול הן באמצעות ריבוי סיבים תזונתיים הממונה בתורה על תנועתיות המעיים ולא פחות חשוב מכך מהווים הסיבים מצע מצויין לאוכלוסיית החיידקים הידידותיים במעיים שאנו כה זקוקים לה.
כלורופיל מכיל כמות נוגדי חמצון גבוהה, מסייע להובלת חמצן בדם ונמצא יעיל לטיפול במצבי אנמיה, המוגלובין נמוך ואף הגדלת האנרגיה לה אנחנו זקוקים.
בשל תכונות הטיהור הקשורות בכלורופיל, כמו גם שמירה על איזון בין חומצה ובסיס מונע הכלורופיל מצבי דלקות בגוף בכלל ודלקות חניכיים בפרט, כמו גם מצליח להפיג ריחות גוף שמקורם בחוסר איזון, דלקות, עצירויות וכו'.
 
ירקות ירוקים עליים עשירים במינרלים כמו למשל אשלגן, סידן, מגנזיום, ברזל, אבץ, זרחן - המסייעים בתורם לשמור על מאזן לחץ-דם (אשלגן ידוע כמרחיב כלי-דם) התכווצויות שרירים וכמובן בניית עצמות במקביל למשק הסידן בגוף (כולל שיניים).
ויטמינים רבים  כמו ויטמין C,K, A, E, חומצה פולית חשובים גם הם לקרישת דם מאוזנת, בניית עצמות ותהליכים אנזימתיים חשובים באדיבות חומצה פולית (נשים לפני ובהריון מקפידות ליטול חומצה פולית כדי למנוע פגמים מולדים). לא נשכח להוסיף את העובדה שהירקות הירוקים ובפרט העליים, מכילים כמויות מים יפות, חלבון ולא מעט חומצות אמינו.
 
בהיבט התזונתי ירקות ירוקים עליים כאמור עתירי סיבים תזונתיים המניבים תחושת שובע, על מנת לפרק אותם, הגוף צריך להשקיע לא מעט אנרגיה כך שלמעשה בתורם, הם מהווים גורם לשמירה על משקל (ירידה ו/או איזון), ירקות ירוקים עליים מעודדים הפרשת אנזימי עיכול המסייעים לנו לעכל את סוגי המזונות השונים. (הצצה על המטבח הפרסי העתיק תאפשר לנו להתבונן על בחירת סוגי העלים המצורפים לארוחה בתצורתם הטרייה כחלק מתובנה זו), בעלי ערך קלורי נמוך ובנוסף, אותם סיבים (במקביל לשתייה מספקת של מים) יסייעו לפסולת להתנקות מהגוף.
 
דגש חשוב נוסף ביעילותם של ירקות ירוקים עליים הוא יכולתם להוריד את האינדקס הגליקמי של מזונות: ככל שנוסיף ירקות ירוקים עליים לארוחה, כך ערכם הגליקמי של המזונות והארוחה יפחתו. כמובן שיש סף מינימום לערכים, אך עדיין ביכולתם של הירקות העליים לאזן את רמות הסוכר.
 
לכל אחד מהירקות הירוקים והעליים בפרט תכולת ויטמינים ומינרלים שונה כך שככל שהמגוון בארוחות יהיה גדול יותר, כך נוכל לקבל מהתזונה המוצעת מגוון רחב יותר של ויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו.
 
אם תהיתם לגבי משקאות המופקים מעלים ירוקים, הרי שהיה מי שחשב על זה קודם ואכן ניתן למצוא משקה כלורופיל המופק מנבטי אלפלפא כמו גם מיץ עשב חיטה או מיץ עשב שעורה.
 
השאלה הבאה שאמורה להבהב היא מה לגבי הסובלים מצליאק – האם גם הם יכולים להשתמש במיץ עשב חיטה למשל? (בגלל גלוטן אגב, דבקה בעברית>) ובכן, ראשית אנשים הסובלים מצליאק או רגישות/אי-סבילות ולא אלרגיה "של ממש" יכולים תמיד להשתמש במשקה כלורופיל.
יחד עם זאת, מחקרים מראים שמיץ עשב חיטה אינו מכיל גלוטן. אני מודה שאני נוטה לפעול על הצד הבטוח של הדברים ולכן לחולי צליאק אמליץ לבדוק בכמויות קטנות את ההשפעה של מיץ עשב חיטה או לחילופין אציע במידת הצורך משקה כלורופיל.
 
חסה ערבית (ערכים ל-100ג')
14 קלוריות, 1 ג' סיבים תזונתיים, 18 מ"ג סידן, 2.8 מ"ג ויטמין C, 502 יחב"ל (יחידות בינלאומיות) ויטמין A


* חשוב שתדעו שככל שעלי החסה ירוקים יותר, עריהם התזונתיים גבוהים יותר. 


עלי רוקט (אורוגולה – ערכים ל-100 ג'):
17 קלוריות, 2 ג' סיבים תזונתיים, 33 מ"ג סידן, 24 מ"ג ויטמין C, 8711 יחב"ל ויטמין A


* שימו לב, עלי רוקט אינם מתאימים לאנשים הסובלים ממצבי היפו-תירואידיזם! 


עלי מנגולד (ערכים ל-100ג'):
30 קלוריות, 4 ג' סיבים תזונתיים, 145 מ"ג סידן, 169 מ"ג אשלגן, 35.5 מ"ג ויטמין C, 6668 יחב"ל ויטמין A, 13 סוגי נוגדי חימצון (אנטי-אוקסידנטים)


* שימו לב, העלים מלוחים בפני עצמם כך שיש להתחשב במליחותם בעת השימוש.

* ניתן להשתמש גם בחלק הירוק/העלי, אך ניתן להפריד גם את הגבעול, לבשלו ולהכין ממנו סלט ו/או מיני תבשילים – מאוד משדרג את הטעם לאוהבי הז'אנר... 


תרד (ערכים ל-100ג'):
23 קלוריות, 2 ג' סיבים תזונתיים, 99 מ"ג סידן, 558 מ"ג ויטמין C, 9376 יחב"ל ויטמין A  וכמובן מכיל לא מעט ברזל כיאה וכיאות לירק ממנו ניזון פופאי
 

המאמר מעניין אתכם?
עשו לייק לעמוד הפייסבוק שלנו ותהנו ממאמרים בשלל נושאים
 - לחצו כאן 

קייל (ערכים ל-100ג'):
50 קלוריות, 2 ג' סיבים תזונתיים, 447 מ"ג אשלגן, 120 מ"ג ויטמין C, 15376 יחב"ל ויטמין A, עתיר בנוגדי חימצון, ויטמין K, ויטמין B6

* מכיל סולורפן – אנטי סרטני, חומר גופריתי שניתן למצוא גם בברוקולי ונבטי
 


גרגיר הנחלים (ערכים ל-100ג'):
11 קלוריות, 41 מ"ג נתרן, 330 מ"ג אשלגן, 0.5 ג' סיבים תזונתיים, 2.3 ג' חלבון, 191 יחב"ל ויטמין A, 43 מ"ג ויטמין C, 120 מ"ג סידן, 21 מ"ג מגנזיום


* מכיל Peitc (פנילאיזותיוצינאט) – אחד החומרים הטבעיים הנפלאים הנלחמים בתאים סרטניים. 
אם תתבוננו היטב בערכים התזונתיים המגיעים באופן טבעי עם הירק הנפלא הזה, תוכלו לראות שבחלק מהירקות הללו ניתן למצוא את הקצובה היומית לוויטמינים ו/או מינרלים. כלומר, ככל שנוסיף ונקפיד על גיוון בין הירקות השונים, כך נוסיף לעצמנו את המגוון הרחב והנפלא הטמון בחובם.
 
דומני שזה הזמן להזכיר כי על מנת ליהנות מהשפע התזונתי והבריא הזה, ראוי להגדיל את הסבירות לספיגה טובה ויעילה. אכלו אותם "גסים" טבעיים ככל הניתן (מבלי לקצוץ יתר על המידה, תנו למערכת העיכול לעשות את עבודתה) והקפידו להוסיף שמן זית מאיכות טובה או טחינה או אבוקדו ובכך תסייעו לספיגה טובה יותר.

מאת: 
תמר תאומים - נטורופתית מוסמכת