מצעד כוכבי האגוזים....

חזרה למגזין ◄
אנחנו יודעים עליהם על האגוזים שהם עתירי שומן, ניתן להרגיש זאת כשאוכלים אותם טריים וגם קלויים, אבל מעבר לתכולת השומן שקיימת ללא ספק באגוזים, יש להם לא מעט מה להציע לנו ולבריאותנו.
 פורטל ברטיפול  |  11.12.2017
מצעד כוכבי האגוזים....
 
האם כל מה שחשבתם עד היום לאגוז – אכן אגוז?
 
אנחנו יודעים עליהם על האגוזים שהם עתירי שומן, ניתן להרגיש זאת כשאוכלים אותם טריים וגם קלויים, אבל מעבר לתכולת השומן שקיימת ללא ספק באגוזים, יש להם לא מעט מה להציע לנו ולבריאותנו.
 
אם כבר החלטתם לרכוש אגוזים וליהנות מהשפע התזונתי שהם מציעים בחובם, הקפידו לרכוש אגוזים טריים, העדיפו אגוזים בקליפתם – תפקידה לשמור עליהם ובנוסף, כל עוד האגוז בקליפתו, הוא פחות חשוף לתהליכי חמצון מהם נעדיף להמנע.
 
העדיפו לרכוש אגוזים בחנויות שהתנועה בהן גבוהה, כך יש צ'אנס שהמלאי לא עומד שם זמן רב.
 
את האגוזים תוכלו לשמור במקרר בתוך קופסא סגורה (מקום קריר, יבש ושאינו חשוף לאור)
מזכירה לכם שוויטמינים ומינרלים רבים נהרסים בחום ולכן, העדיפו לאכול את האגוזים בתצורתם הטרייה.
אגוזי המלך:
אגוזי מלך מוזכרים כבר בתקופת המקרא בהקשר של טיפול נוגד רעלים כמו ארס של בעלי-חיים, טיפול נוגד תולעי מעיים, דלקות פנימיות, הפרשות מוגלתיות.
כיום מפיקים מאגוזי המלך שמן לשיפור מראה הפנים, חיזוק השיער ועוד.
 
ערכים ל-100ג':
* 654 קלוריות
* 15.23 ג' חלבון
* 13.71 ג' פחמימה
* 65.21 ג' שומן (מתוכו 6.12 ג' שומן רווי)
* 2 מ"ג נתרן
* 6.7 ג' סיבים תזונתיים
* 1 מק"ג ויטמין A
* 2.82 מ"ג סה"כ ויטמינים ממשפחת B (בפרט B3,6,5,2,1)
* 98 מק"ג חומצה פולית
* 1.3 מ"ג ויטמין C
* 0.7 מ"ג ויטמין E
* 2.7 מק"ג ויטמין K
* 98 מ"ג סידן
* 2.91 מ"ג ברזל
* 158 מ"ג מגנזיום
* 346 מ"ג זרחן
* 3.09 מ"ג אבץ
* 441 מ"ג אשלגן
* 9.08 ג' אומגה 3
* 38.09 ג' אומגה 6
* 8.79 ג' אומגה 9
 
אגוזי מלך מזכירים בצורתם את מבנה המוח האנושי, אם התגלגלו לידכם אגוזי מלך טריים בקליפתם (זה אומר שקטפתם מהעץ מכיוון שאגוזים נושרים בתום תהליך התפתחותם) דעו שהקליפה הטריה טובה להלבנת שיניים, לטיפול בדלקות ודימום מהחניכיים – שפשפו את הקליפה על החניכיים הפגועים והדולקים או על גבי השיניים שתרצו להלבין וראו זה פלא.
 

אגוזי פקאן:
אגוזי הפקאן מגיעים אלינו מארה"ב אייו'ה, אינדיאנה, דרום טקסס, ג'ורג'יה, אוקלהומה, מיסיסיפי.
עצים גבוהים היודעים להתנשא לגובה של כ-40 מ', גדלים מהר ומעדיפים מזג-אוויר קר.
הפעם הראשונה שלמדתי שאגוזים נושרים כשהם מסיימים את תהליך הבשלתם היתה כשישבתי באחד ממקומות עבודתי הראשונים, ומדי כמה דקות נשמע רעש מהתקרה – לקראת האגוז השלישי יצאתי לבדוק את מקור הרעש והרווחתי אגוזי פקאן טריים – נפלא.
כילדים, השתמשנו בקליפת אגוזי הפקאן כליפסטיק שלא יורד..
 
ערכים ל-100ג':
* 691 קלוריות
* 9.17 ג' חלבון
* 13.86 ג' פחמימות
* 71.97 ג' שומן ומתוכם 6.18 שומן רווי
* 9.6 ג' סיבים תזונתיים
* 3 מק"ג ויטמין A
* 3.05 מ"ג ויטמינים ממשפחת B  ובפרט B3, 5, 1,6
* 22 מק"ג חומצה פולית,1.1מ"ג ויטמין C
* 1.4 ויטמין E
* 3.5 מק"ג ויטמין K
* 70 מ"ג סידן
* 2.55 מ"ג ברזל
* 121 מ"ג מגנזיום
* 4.55 מ"ג אבץ
* 410 מ"ג אשלגן
* 0.98 ג' אומגה 3
* 20.62 ג' אומגה 6
* 40.59 ג' אומגה 9
 
 
שקדים
מקודם של השקדים הוא במדינות המזרח התיכון ואסיה המערבית. עץ יחסית נמוך אך שורשיו עמוקים. ניתן לאכול את השקדים הצעירים בקליפתם (קצת לפני פסח) ויש שאפילו מחמיצים את השקדים הצעירים בקליפתם (מעדן בפני עצמו).
שקדי בר מכילים אמיגדאלין המתפרק בתורו לחומצה ציאנית (רעלן) גורמת למרירות השקדים ואינה מופיעה בשקדים מתורבתים.
השקדים נזכרים בתנ"ך בהקשר לחריצות ושקדנות בשל פריחתם המוקדמת.
 
ערכים ל-100 ג':
* 350 קלוריות
* 52 ג' שומן
* 18 ג' חלבון
* 255 מ"ג סידן
* 800 מ"ג אשלגן
* 4 מ"ג ויטמינים ממשפחת B ובפרט B1,2,3
* 3.5 מ"ג אבץ
* 268 מ"ג מגנזיום
* 50 מק"ג חומצה פולית
* 4.5 מ"ג ברזל
* 11.8 ג' סיבים תזונתיים
* 26.22 מ"ג ויטמין E
* 1 מ"ג נתרן
* 2.8 מק"ג סלניום
 
שימו לב לכמות האשלגן בשקדים, האשלגן נקשר לסידן ולא מאפשר לו "לברוח" החוצה עובדה זו חשובה למערכת העצבים, מונעת התכווצות שרירים, פירוק חלבון וכמובן למבנה העצמות.
 

גבינת שקדים
* 2 כוסות שקדים
* 1 כוס מים
* 2 כמוסות אצידופולוס (פרוביוטיקה)
* בד גבינה (גזה או חיתול בד/ניתן לרכוש בכל סופרפארם או בית מרקחת)
 
* השרו את השקדים במים למשך לילה שלם וארוך
* חלטו את השקדים המושרים במים רותחים למשך דקה, קלפו והשליכו את קליפות השקדים.
 
* הכניסו את השקדים (נטולי הקליפות) לבלנדר, הוסיפו כוס מים ואת תוכן כמוסות האצידופולוס
ערבבו במהירות גבוהה, עד קבלת מחית חלקה ואחידה.
תוכלו להוסיף מים לפי מידת הסמיכות האהובה עליכם.
 
בתוך קערה גדולה (עם פתח רחב), פרסו את הבד שברשותכם (אני משתמשת בחיתול) כך שמרכז החיתול יהיה במרכז הקערה ויתרת הבד, יוצאת החוצה מהקערה.
שפכו אל מרכז הקערה המרופדת בבד את העיסה שהכנתם וכעת, סובבו את הבד סביב עצמו כך שכל העיסה תהיה מכוסה באופן צמוד בבד.
 
הניחו מעל העיסה המכוסה צנצנת (מלאו אותה במים) למשך כעשר שעות בטמפרטורת החדר (כ-24 מעלות).
 
ניתן לאחסן את הגבינה בכלי בעל סגירה הרמטית למשך שבוע במקרר.
שימו לב להשתמש בסכו"מ נקי.
 
 
בוטנים / אגוז אדמה/ארכיס תת-קרקעי
חרף שמם של הבוטנים "אגוזי אדמה", בוטנים אינם אגוזים אלא קטנית.
הבוטנים גדלים מתחת לאדמה בתוך תרמילים ובעיקר גדלים נפלא באדמות חוליות כמו למשל אדמות לס בנגב הישראלי.
 
יש לא מעט אנשים שסובלים מאלרגיה לבוטנים, שימו לב שגם שאיפת אבק בוטנים יודעת לעורר תגובה אלרגית.
 
הבוטנים רגישים לעובש המתפתח על קליפתם Aspergillus flavus המייצר בתורו רעלן החשוד כמסרטן ולכן העדיפו להמנע מהקליפה שאינה נהרסת בחום וחשודה בהתרחבות בלוטת התריס.
 
ערכים ל-100 ג':
* 585 קלוריות
* 23.68ג' חלבון
* 49.66 ג' שומן
* 8.3 מ"ג ויטמין E
* 6 מ"ג נתרן
* 13.52 מ"ג ויטמין B3
* 1.39 מ"ג ויטמין B5
* 145 מק"ג חומצה פולית
* 6.3 מ"ג ויטמין E
* 5 מ"ג סידן
* 2.25 מ"ג ברזל
* 176 מ"ג מגנזיום
* 358 מ"ג זרחן
* 3.3 מ"ג אבץ
* 658 מ"ג אשלגן
* 15.69 ג' אומגה 6
* 23.96 ג' אומגה 9
 
 
אגוזי קשיו
אגוזי הקשיו הם קרובי משפחה של אלת הבטנה – אם הפיסטוק. גם אגוזי קשיו למעשה אינם אגוזים בשיוך הבוטני, אלא סוג של שקד.
לא תאמינו איזו דרך עושים אגוזי הקשיו עד שהם מגיעים אלינו לחנויות.
על מנת שנוכל ליהנות מהקשיו, יש לקלפו מקליפתו החיצונית, אלא שבשלב הקילוף עצמו, משתחררת חומצה שבמגע עם העור גורמת לכוויות בידיים ועצם נשימת החומצה המשתחררת, יודעת לגרום לשיעול מעיק ובעיות במערכת הנשימה.
בשנת 2011 נחשפו שלטונות ויאטנם שהעסיקו אסירים מכורים לסמים לקלף את אגוזי הקשיו כחלק מהטיפול בגמילתם.
 
לעצי הקשיו "פרי מדומה" בצורת אגס הנקרא "תפוח הקשיו" טעים ומתוק. בברזיל מפיקים מהפרי את המשקה. מתחת לתפוח הקשיו מתפתחים האגוזים.
 
ערכים ל-100ג':
* 533 קלוריות
* 18.22ג' חלבון
* 30.19ג' פחמימה
* 43.85ג' שומן,
* 12 מ"ג נתרן
* 3.3ג' סיבים תזונתיים
* 2.84 מ"ג ויטמינים ממשפחת B ובפרט B1,2,3,5,6,9
* 0.5 מ"ג ויטמין C
* 0.9 מ"ג ויטמין E
* 34.1 מק"ג ויטמין K
* 37 מ"ג סידן
* 6.7 מ"ג ברזל
* 593 מ"ג זרחן
* 660 מ"ג אשלגן
* 0.06 ג' אומגה 3
* 7.78 ג' אומגה 6
* 23.52 ג' אומגה 9
 

המאמר מעניין אתכם?
עשו לייק לעמוד הפייסבוק שלנו ותהנו ממאמרים בשלל נושאים - לחצו כאן 

אופן ההכנה:
* אפשר להוסיף עלי בזיליקום או עגבניות מיובשות לשינוי וגיוון טעמים
* 1 שן שום
* 2 כפיות מלח הימליה
* 1 לימון סחוט טרי
* 1/4 כוס מים
* 250 ג' קשיו טבעי לא קלוי
כבר הכנתם ממרח/גבינה מקשיו?

 
  1. משרים את הקשיו למשך 24 שעות בקערה מכוסה, להקפיד להחליף את המים אחת לשש שעות.
  2. לסנן את הנוזלים מהקשיו ולהעביר לבלנדר יחד עם כל רכיבי הגבינה. טוחנים את כל הרכיבים תוך שימוש בפולסים קצרים של טחינה ואיסוף השאריות מדפנות הבלנדר, עד קבלת מרקם קרמי לטעמכם.
  3. לאחר הטחינה ניתן להוסיף את התוספות שבחרתם, לערבב היטב ולהעביר מחצית הגבינה לאחסון בפריזר ומחציתה הנותרת לקירור במקרר.
 
אגוזי ברזיל
עץ דרום אמריקאי הגדל בפזורה בנהרות האמזונס ויערות הגשם  ומככב כאחד העצים הגדולים באזור. גם אגוזי ברזיל משויכים בוטנית כבוטנים ולא כאגוזים.
תהליך הפריית עצי אגוזי ברזיל מותנים באופן עקיף בהימצאותם הקרובה של סחלבים המושכים אליהם את הזכרים שבדבורי הסחלבים, ניחוח הסחלבים מושך את נקבות הדבורים לזכרים כך שהזכרים מאביקים את פרחי הסחלב והנקבות את פרחי האגוז.
 
ערכים ל-100ג':
* 659 קלוריות
* 14.32 ג' חלבון
* 67.1 ג' ומן
* 2.43 מ"ג ברזל
* 160 מ"ג סידן
* 376 מ"ג מגנזיום
* 725 מ"ג זרחן
* 659 מ"ג אשלגן
* 3 מ"ג נתרן
* 7.5 ג' סיבים תזונתיים
* 20 יחב"ל ויטמין A
* 0.7 מ"ג ויטמין C
* 5.7 מ"ג ויטמין E
* 1.2 מ"ג מנגן
* וסלניום....
 
אחת הסיבות שיש להקפיד על אכילה מדודה וזהירה של אגוזי ברזיל, היא כמות הסלניום בכל אגוז – כן, בכל אגוז יש יותר סלניום מהכמות המופיעה בקצובה המומלצת ע"י ה-FDA הבינלאומי. אכילה בלתי מבוקרת של אגוזי ברזיל עלולה לגרום להרעלת סלניום וזו תתבטא בנשירת שיער, עיוותים, איבוד ציפורניים, שלשול, עייפות, ריח דמוי שום מהפה ומהפרשות הגוף, עצבנות ונגעים בעור.
מזכירה שוב, בכל אגוז יש יותר סלניום מהכמות הנדרשת ליום –אילו במתינות.


מאת: תמר תאומים - נטורופתית מוסמכת