מרכז גפן לרפואה משלימה

מרכז גפן לרפואה משלימה

מתמחה ב: דיקור סיני, צמחי מרפא סיניים

צליאק- רגישות | אי סבילות לגלוטן

צליאק הנה מחלה שהטיפול בה הוא תזונתי ויכול להביא להעלמות תופעות המחלה רק בהקפדה על דיאטה נטולת גלוטן. חשיפה לגלוטן עלולה לגרום לנזק מצטבר ולסכן את בריאותו של החולה בעתיד. הרגישות אינה זמנית ואינה חולפת והקפדה על דיאטה כטיפול ומניעה היא לחיים. בתחילת הטיפול, בשל החסרים התזונתיים ועד להחלמת המעי יתכן צורך בתוספים כברזל, אבץ או וויטמינים. בהקפדה מלאה על הדיאטה נטולת גלוטן מחלים המעי וחוזר לתפקודו במהרה. הקשיים בהקפדה על דיאטה ניתנים לפתרון בכל גיל ובכל שלב..

צליאק הינה מחלה הנגרמת כתוצאה מתגובה חיסונית לחלבון הגלוטן. חלבון הגלוטן מצוי בחיטה, שעורה, שיבולת שועל, שיפון ותוצרי מזון המכילים אותם. בעקבות החשיפה לגלוטן, אצל הרגישים לו, מתפתחת בגוף תגובה חיסונית אוטואימונית המשפיעה בעיקר על ררירית המעי הדק. רירית המעי הדק בנוייה מסיסים רבים אשר תפקידם העיקרי הוא הגדלת שטח הפנים של המעי, ובכך הגברת יכולת המעי לספוג רכיבי המזון ולהעבירם אל זרם הדם.

תגובה חיסונית זו יוצרת תהליך דלקתי הגורם לנזק לסיסי המעי הדק עד להשטחה מוחלטת של רירית דופן המעי. כתוצאה מכך, קטן שטח הספיגה של המעי ולא מתאפשרת ספיגה נאותה של רכיבי המזון.



ביטויים קליניים של המחלה
בינקות הסימנים הקליניים העיקריים הם של מערכת העיכול ויכולים להתבטא בשלשולים, כאבים ונפיחות בבטן, הקאות, ירידה במשקל, חוסר תאבון, דלדול שרירים, ירידה בהתפתחות, נסיגה בתפקוד, אי שקט ומצב רוח.

בילדות מאוחרת ובבגרות יתכנו סימנים של מערכת העיכול כגון שלשול, תת ספיגה, ירידה במשקל וכאבי בטן, אך עיקר הסימנים הינם חיצוניים למערכת העיכול וכוללים אנמיה (בעיקר של מחסור בברזל), אי סדירות, העדר ווסת או הפרעות בפריון, קומה נמוכה, נשירת שיער, תופעות עוריות כגון דרמטיטיס, הפרעות בתפקודי כבד ועוד. לעיתים קיימת רק תופעה קלינית בודדת כסימן למחלה כגון קומה נמוכה או אנמיה חוזרת, דבר המקשה על אבחנת המחלה.



הקריטריונים העדכנים לאבחנת מחלת הצליאק

1) בביופסית מעי דק, בזמן אכילת דיאטה המכילה גלוטן, תמצא רירית שטוחה.

2) לאחר אכילת דיאטה ללא גלוטן חלה הטבה קלינית משמעותית.

3) בדיקות נוגדנים היו גבוהות בזמן האבחנה ויחזרו לערכים תקינים לאחר אכילת דיאטה ללא גלוטן.



גורמי המחלה

הסיבות למחלה אינו ידועות אולם נמצא קשר תורשתי.

אצל חלק מהחולים ניתן לזהות אחד משני מנגנונים אשר הביאו להיווצרות מהחלה:
מנגנון 1- חשיפה למזון (גלוטן) שהגוף לא מצליח לעכל באופן עקבי עד שהגוף מפתח אליו אלרגיה.

מנגנון 2- גירוי יתר של מערכת החיסון. לדוגמה: תינוק בשנה הראשונה מקבל הרבה חיסונים ומערכת החיסון נכנסת למצב תמידי של תקיפה, מה שיוצר בגוף גירוי יתר. כאשר באותו הזמן אנחנו חושפים את הילד למזונות שונים שהגוף מזהה כגורם אלרגני.



כמות חולי הצליאק גדלה מאוד עם השנים ורבים החולים שאינם מאובחנים. מחלת הצליאק אינה לניתנת לריפוי (לא כמו עם לקטוז שיכול לעבור) ויש להתמודד איתה לכל החיים.



מוצרי מזון

לרוב יהיה כתוב בגדול על המוצר "ללא גלוטן" אך חשוב להקפיד ולקרוא את הכתוב ולהיזהר כאשר כתוב ''גלוטן'', ''תוספת חלבון צמחי'', ''הידרוליזט חלבון'', ''עמילן'', ''חומרי עיבוי'', ''מייצבים'', ''לתת''. תרופות ותוספי מזון (כמוסות) עלולים להכיל גלוטן ויש להיוועץ עם הרוקח לפני רכישתם ולוודא שאינם מכילים גלוטן.



ממה להיזהר?
מזונות המכילים חיטה (לחם, דברי מאפה, פסטות, קוסקוס, מצות...) שעורה (בירה, גריסים, לתת..) שיפון ושיבולת שועל ( קוואקר, דייסות דגניים, גרנולה…) אסורים לאכילה. בתעשיית המזון משתמשים לעיתים במרכיבי מזון לעיבוי וייצוב המוצרים בקמח, עמילן ועוד מוצרים המכילים גלוטן. כיום קיים גם בארץ חוק סימון מזון, ופרוט רכיבי המזון מפורט לרוב על האריזה. החוק מחייב את יצרני ויבואני המזון לציין על אריזתו עם הוא ''מכיל גלוטן'' או ''ללא גלוטן''. חלק מהמזון מסומן בעולם וגם בארץ בסמל העמותות לצליאק (סמל השיבולת) ומשמעו ''ללא גלוטן''.



היום הפתרונות פשוטים יותר. ישנן חנויות ומרכולות מיחדות לחולי צליאק ובחנויות הטבע ניתן למצוא מגוון רחב מאוד של מוצרים ללא גלוטן. גם המאכלים הבסיסיים כמו לחם פשוט, ופסטה נמצאים בהשיג יד.

חשוב לדאוג שהילד לא ירגיש שונה או מחוץ לחברה, מה שיכול להעיק עליו מבחינה חברתית. לכן חשוב למצוא פתרונות לכל המאכלים- לחמים ומאפים, פסטות, דגני בוקר, חטיפים וכו'. ישנם הרבה מוצרי מזון וחטיפים הנמכרים והמותרים גם לרגישים לגלוטן, כאשר המזון מבוסס על תירס, אורז ותפוחי אדמה, וכמובן מאפים מקמחים מיוחדים נטולי גלוטן.



תחליפים

לחם

מגוון המאפים והלחמים ללא גלוטן מאוד רחב וניתן למצוא היום בקלות בחנויות טבע מגוון גדול של מוצרים. לדוגמה:

חברת בראל מייצרת לחם קל, ג'בטות, לחמניות, לחם גרעינים, לחם עשבי תיבול, בייגל, לחם פירות, לחם בצל, פרורי לחם.

חברת Green Life מייצרת לחמניות, בייגל אמריקאי, חלה לשבת, לחם איטלקי, לחמניות בורגר, לחם פשתן, לחם זיתים ובסיס לפיצה.

חברת אפיטעם מייצרת פיתות, לחמניות ארוכות, לחם פרוס, לחמניות עגולות, פרורי לחם.

חברת אורנים מייצרת לחם כהה עם זרעי חמנייה, לחם משופר, פיתות, לחמניות.

קרקרים:

פרכיות אורז של B&D, לחמית של אוסם, קרקרים של Schar, קרקרים תירס, פרכיות תירס ופשתן ועוד.

יש פתרונות גם להכנה בייתית. מספר סוגי הקמחים ללא גלוטן גדול וכולל בין השאר קמח אורז, קמח אורז מלא, קמח תירס, קמח תפוח אדמה, קמח כוסמת, תחליף קמח גלעם, קמח חומוס, קמח קינואה, קמח דוחן, קמח סויה, קמח שקדים ועוד. מכיוון שיותר קשה לעבוד עם קמחים אלו שכן הם מתפוררים יותר בקלות, יש להשתמש במשפרי אפייה ללא גלוטן אותם ניתן למצוא בחנויות טבע.

ניתן למצוא גם תערובות קמחים להכנת פיצה, פוקצ'ה או לחם של חברת אופק מן הטבע.



פסטה

ניתן למצוא היום פסטה מקמחים שונים- קמח אורז, קמח אורז מלא, קמח תירס. ובצורות שונות- איטריות ארוכות, איטריות רחבות, קונכייה, צדפים, פנה, ספירלי, דפי לזניה.



דגני בוקר

עיקר המוצרים על בסיס תירס, אורז או קינואה.

חברת Nature Path מגוון רחב של גדני בוקר מתירס או/ו אורז במגוון טעמים.

חברת Post מייצרת פצפוצים אורז בטעם פירות או עם קקאו.

חברת Rosies דגני בוקר קראנצ' ג'ינג' ולימון, קראנצ'י תפוח עץ וקינמון, מוזלי טרופי, שיבולת שועל ללא גלוטן תפוחים.

חברת רינגלס מייצרת טבעות תירס בדבש וסוכר חום, כדורי תירס מצופים קקאו, פצפוצים בטעם וניל, פצפוצים בציפוי שוקולד.

לתלמה יש קורנפלס ללא גלוטן.



שונות

כמו שצויין, יש פתרונות להכל!

ביסקוויטים, עוגיות, מצות, גביעי גלידה, וופלים, תערובות לפנקייקים, מאפינס, פופקורן, בייגלה, במבה, שקדי מרק, קרוטונים, שלגונים, חטיפי אנרגיה- חברת Free או הברירה הטבעית, חלבה, רוטב סויה וכו'..



חשוב ללמד את הילד הרגיש שהוא אינו יכול לאכול מזון לא מוכר. על מנת למנוע אכילת גלוטן מומלץ לצייד את הגננת/ מטפלת/ מורה בתחליפים המותרים. בארועים חברתיים חשוב להביא את החטיף, העוגה או האוכל מהבית. כשיוצאים לבלות ולאכול בחוץ אפשר לאכול סלט ירקות, גבינות, תפוחי אדמה, אורז, בשר לא מעובד או תבשילים שהוכנו בוודאות ללא גלוטן.



סיכום

צליאק הנה מחלה שהטיפול בה הוא תזונתי ויכול להביא להעלמות תופעות המחלה רק בהקפדה על דיאטה נטולת גלוטן. חשיפה לגלוטן עלולה לגרום לנזק מצטבר ולסכן את בריאותו של החולה בעתיד. הרגישות אינה זמנית ואינה חולפת והקפדה על דיאטה כטיפול ומניעה היא לחיים. בתחילת הטיפול, בשל החסרים התזונתיים ועד להחלמת המעי יתכן צורך בתוספים כברזל, אבץ או וויטמינים. בהקפדה מלאה על הדיאטה נטולת גלוטן מחלים המעי וחוזר לתפקודו במהרה. הקשיים בהקפדה על דיאטה ניתנים לפתרון בכל גיל ובכל שלב.

חזרה לעמוד מאמרים